Kruche ciasto do tarty

Dobre, kruche ciasto to podstawa idealnej tarty – a podstawą dobrego ciasta jest… mrożone masło. ;)

Składniki (na dwie tarty o średnicy 28cm):

  • 400g mąki
  • 200g masła – zmrożonego, min. kilka godzin
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • pół łyżeczki soli lub 2-3 łyżki cukru (jeśli tarta jest na słodko)

Wykonanie:

Cała sztuka polega na tym, by mieć dobrze zmrożone masło (min. kilka godzin w zamrażalniku) i nie wyrabiać ciasta zbyt długo. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie się delikatnie listkowało – trochę jak ciasto półfrancuskie.

Ale po kolei: masło trzeba zetrzeć na grubych oczkach tarki, dodać mąkę, jako, wodę i sól/cukier. Zagnieć to szybko, do uzyskania elastycznej, zwartej i lekko wilgotnej kuli ciasta. Dzięki zimnym składnikom ciasta nie trzeba wkładać do lodówki – możesz je od razu rozwałkować i włożyć do formy. Tak przygotowane ciasto należy nakłuć widelcem, przykryć folią aluminiową, wysypać suchą fasolą lub kaszą i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut (jeśli dopiero teraz włączasz piekarnik, to formę z ciastem włóż na czas rozgrzewania do lodówki). Po tym czasie zdejmij folię i groch i dopiecz 5-10 minut aby środek się lekko zrumienił.

Jeśli ciasta wyszło zbyt dużo, to można je spokojnie zamrozić lub przygotować dodatkowo tarteletki (jeśli są małe, to nie będzie ich trzeba obciążać do pieczenia). Tarteletki podpiekamy nieco krócej niż dużą tartę – generalnie ciasto ma być lekko  zarumienione. Można zrumienić nieco mocniej jeśli po nałożeniu wypełnienia nie będziemy tarty zapiekać (np. z masą czekoladową).

W wersji na słodko część mąki (50-100g) możemy zastąpić kakao lub mielonymi migdałami/orzechami. Można też dodać wanilię lub cynamon – możliwości jest na prawdę wiele i warto eksperymentować.

Na zakończenie obiecujemy w najbliższym czasie sporo przepisów na ciekawe nadzienia… ;)

6 thoughts on “Kruche ciasto do tarty

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.