Tarta z łososiem i mozarellą

W naszym domu wpadliśmy w tartoszał. Ale cóż robić, jeśli mamy najlepszy przepis na ciasto – tylko piec tarty non stop! Tym razem wersja pikantna z łososiem.

Składniki (na jedną tartę o średnicy 28cm):

  • 300g łososia wędzonego na zimno
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 200ml śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 1 mozzarella
  • tymianek

Przygotowanie:

Dokładny przepis na nasze fantastyczne kruche ciasto znajdziesz TUTAJ.

Po wyjęciu z piekarnika ważne żeby tarta odstała ok 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć wyciśnięty czosnek, a następnie rozdrobnionego łososia. Smaż przez chwilę, następnie odstaw by lekko przestygło i wyłóż na tartę.

Wymieszaj jajko ze śmietaną i zalej łososia. Na koniec posyp całość mozzarellą pokrojoną w kostkę i tymiankiem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 min (180 stopni) – tak by tarta ładnie się zrumieniła.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Przekąski, Ryby i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Tarta z łososiem i mozarellą

  1. Luka pisze:

    Wygląda pysznie, u mnie była niedawno również tarta z łososiem tylko na cieście francuskim(kuchnia lidla), na pewno wypróbuję też na kruchym:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *