Tarta szpinakowa z ricottą i gruszką

Kolejna smakowita tarta – tym razem do szpinaku z ricotą dodamy gruszkę gotowaną w słodkim syropie. Inspiracją był przepis z bloga Kwestia Smaku.

Składniki:

  • 1 duża gruszka (niezbyt miękka)
  • sok z połowy cytryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 450g szpinaku (użyliśmy mrożonego w kostkach)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 150g śmietany 30%
  • 250g serka ricotta
  • łyżeczka mąki
  • 2 małe jajka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy

Przygotowanie:

Dokładny przepis na nasze fantastyczne kruche ciasto znajdziesz TUTAJ.

Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki (usuwając gniazda nasienne) i włóż do rondelka. Wsyp cukier, wlej sok z cytryny i zalej wodą tak aby przykryć owoce. Następnie zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Wyjmij gruszki, ostudź i pokrój w kosteczkę (z syropu możesz zrobić kompot).

Zamrożony szpinak wrzuć do rondelka i trzymaj na małym ogniu. Gdy się rozmrozi dodaj masło i wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem podsmaż mieszając, aż zredukuje się woda. W miseczce wymieszaj 100g śmietany z przyprawami i łyżeczką mąki. Do szpinaku wciśnij kilka kropel soku z cytryny, zamieszaj. Następnie dodaj śmietanę – zamieszaj. Niech się teraz jeszcze trochę podsmaży i szpinak mamy gotowy. Gdy przestygnie wymieszaj go z ricottą i gruszkami.

Tak przygotowaną masę wyłóż na przestygnięty kruchy spód tarty, dokładnie wyrównując przy brzegach. Jajka rozmieszaj z resztą śmietany, solą i pieprzem i wylej na szpinak. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut (można też z termoobiegiem przez 20-25 minut… przetestowane przypadkiem).

3 5

Ten wpis został opublikowany w kategorii Przekąski, Warzywa i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Tarta szpinakowa z ricottą i gruszką

  1. Nashelly pisze:

    Bardzo ciekawe połączenie smaków ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *