Tarta czekoladowa Iwonki

Iwonka jest naszą królową tart. Choć Marek opatentował najlepsze ciasto do tarty ;) – to Iwonki w pomysłowości w dziedzinie nadzienia nikt nie pobije. Dzisiaj prezentujemy jedno z jej arcydzieł – najlepsza na świecie tarta czekoladowa powstała trochę z przepisu, a trochę z fantazji.

Z przepisu jest ciasto na spód. Robi się je tak:

Składniki:

  • 220g mąki
  • 3 łyżki ciemnego kakao (nie może go być za mało bo ciasto nie będzie czekoladowe, ale jeśli będzie za dużo to zrobi się twarde)
  • pół szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • pół margaryny z murzynkiem
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

Zagnieść wszystko, wyłożyć równo i upiec w formie do tarty.

Mus jest z fantazji. Dlatego robi się go „na oko”.
Potrzebne są dwa małe pojemniczki śmietany 30%, którą należy ubić z kilkoma łyżeczkami cukru. Do gotowej śmietany dodaje się serek mascarpone i znów trzeba utrzeć na gładką masę. Do masy dodajemy kakao. Dużo kakao, przynajmniej 60-70g. Jeśli dodamy więcej będzie bardziej czekoladowe… czyli lepsze :-) I znów wymieszać na gładką masę, którą później przekładamy do gotowego ciasta. Na górę dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczową i płatki migdałów. Ich też dodajemy dużo, na bogato, po królewsku, aby było dobre. I już:-) Można chwilę poczekać aby mus nieco zastygł… ale ja nigdy nie mam tyle siły woli. Więc smacznego!

tarta-czekoladowa-2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Tarta czekoladowa Iwonki

  1. Dorota pisze:

    60-70 dag kakao??? Ojej, to strasznie dużo. Jesteś pewne, że nie chodzi o gramy?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *