Kwiaty bzu w cieście

Maj i czerwiec to najlepszy moment na niesamowicie aromatyczne kwiaty bzu. Przepis na ciasto jest banalnie prosty – jak na naleśniki. Podpatrzyłam go już wieki temu u Ani z bloga Kraina rozkoszy podniebienia. Pamiętajcie tylko, żeby kwiaty zbierać w możliwie czystym miejscu i daleko od drogi.

Składniki:

  • 1 jajko
  • 1/2 litra mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 500 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju

Wykonanie:

Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe. Gdy będzie za gęste – dodaj mleka, jeśli za rzadkie dodaj mąki. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.

Maczaj kwiaty w cieście tak aby pokryło całe kwiaty i smaż na rozgrzanym oleju. Nam najlepiej smakują rumiane i pachnące.

Podawaj posypane cukrem albo ze słodkim syropem z bzu.

kwiaty-bzu-2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Kwiaty bzu w cieście

  1. Helena K. pisze:

    Uczę się polskiego, Twój blog jest bardzo nadaje się do tego celu.
    Uwielbiam gotowanie też 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *