Dzika zupa
Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Małgorzatę, autorkę z bloga Trochę Inna Cukiernia, na krakowskim Targu Śniadaniowym.
Składniki:
- 1 garść młodych liści pokrzywy, żółtlicy, podgarycznika, żółlicy, krwawnika, babki lancetowatej, kwiatów koniczyny lub innych roślin
- 1 ziemniak
- kawałek dyni
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 litra bulionu
- sól, pieprz, ulubione zioła
- łyżka masła i oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Zupa jest tak prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym tak pyszna, że w ostatnich dniach zmontowaliśmy kilka kolejnych zup tego typu – przepisy wkrótce. A teraz do dzieła…
Postaw na palniku garnek z łyżką masła i oliwy, dodaj posiekaną cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj posiekany drobno czosnek (ew. wyciśnięty przez praskę) oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaka i dynię. Im drobniej pokroisz, tym szybciej zupa będzie gotowa. Po 2-3 minutach duszenia zalej bulionem do poziomu warzyw (ew. ciut powyżej). Zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu aż warzywa będą miękkie (max 10 minut). Liście umyj i przelej wrzątkiem. Dodaj do zupy. Gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj blenderem.
oh… co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok…PYCHA!
Cieszę się, że Wam smakowała! Mój syn też uwielbia zielone zupy :)
Pozdrawiam