Nasi Goreng
Wreszcie upichciliśmy danie, które mieliśmy okazję jeść w czasie naszych ostatnich wyjazdów. Ci co odwiedzą Singapur czy Malezję na pewno będą mieli okazje skosztować Nasi Gorenig – czyli smażonego ryżu. Impulsem żeby wreszcie to upichcić był przepis na blogu Na cztery widelce.
Składniki:
- pierś z kurczaka
- 2 filiżanki ryżu długoziarnistego
- 2 filiżanki wody do gotowania ryżu
- duża cebula
- duża czerwona papryka
- średni ogórek
- średnia marchewka
- 6 ząbków czosnku
- dymka
- jasny sos sojowy
- pół łyżki miodu
- sok z 1/2 cytryny
- 3cm świeżego imbiru
- słodka i ostra mielona papryka, pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
Jeśli masz w lodowce, możesz jeszcze dodać:
300g krewetek (najlepiej świeżych).
Przygotowanie:
Najpierw ryż. Odmierz dwie filiżanki ryżu i wsyp go do garnka. Praż przez chwilę ryż na ogniu, cały czas mieszając. Następnie wlej wodę – dwie filiżanki – zamieszaj, dodaj szczyptę soli i zostaw na małym ogniu pod przykryciem. Możesz ryż zalać bulionem zamiast wody – będzie miał wtedy piękny kolor i smak. Pamiętaj żeby nie rozgotować ryżu – powinien być sypki. Gdy ryż będzie gotowy odstaw i możemy zabrać się za mięsko.
Kurczaka pokrój w niewielkie kwadraty, zalej łyżka sosu sojowego, sokiem z cytryny, dodaj wyciśnięte trzy ząbki czosnku i pokrojony w drobną kostkę świeży imbir. Kurczaka w marynacie odstaw do lodówki.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną w piórka cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, ogórka i marchewkę. Dodaj wyciśnięty czosnek. Wszystko przypraw łyżką sosu sojowego i przyprawami – pieprzem ziołowym, czosnkiem niedźwiedzim i jeśli potrzeba dodaj nieco soli.
Smaż tak długo, aż warzywna będą miękkie.
Gdy warzywa już się ładnie przysmaża, dodaj pol łyżki miodu, wymieszaj i połącz z
ryżem.
Na osobnej patelni rozgrzej olej i wrzuć kurczaka. Smaż aż będzie ścięte mięso i lekko
przyrumienione. Na talerzu wyłóż ryż, na niego wrzuć kurczaka i wszystko posyp zieloną cebulką.
Świetnie smakuje gdy będziemy jeść pałeczkami.