Curry z soczewicą

Uwielbiamy kuchnie azjatycką. Po ostatniej wyprawie na Sri Lankę z tęsknotą wspominamy tamtą fantastyczną kuchnię. Najbardziej smakowało nam Kottu Roti i Curry. Od kiedy na blogu White Plate znalazłam ten prosty przepis, wspomnienia kulinarne ze Sri Lanki goszczą często u nas na stole.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 1 łyżeczka mielonego kminu
  • 1 łyżeczka przyprawy indyjskiej
  • 1 cebula pokrojona w piórka
  • 1 łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • 1 mała marchewka
  • 200g soczewicy
  • puszka pomidorów (400g)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 laska cynamonu
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • do podania ryż

Wykonanie:

W garnku rozpuść olej kokosowy. Gdy nabierze odpowiedniej temperatury wsyp gorczyce, mielony kmin i przyprawę curry. Mieszaj około minutę, dodaj następnie cebulę i imbir. Smaż ok 2 minuty i dodaj drobno pokrojoną marchewkę (możesz zetrzeć na tarce). Smaż 1-2 minuty.

Dodaj teraz soczewicę, pomidory, kurkumę, cynamon i wlej wywar warzywny.

Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz ogień. Gotuj teraz pod przykryciem ok 40 minut, aż soczewica będzie miękka. Przed końcem tego czasu dobrze jest odkryć garnek, żeby płyn nieco się zredukował.

A co z solą zapyta pewnie ktoś? Ja z natury nie używam soli, jeśli więc czujesz taką potrzebę możesz dosolić.

Podawaj z ryżem.

curry-z-soczewicy-1 curry-z-soczewicy-2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Obiady, Orientalne, Warzywa i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *