Pasta z chwasta, czyli pesto z pokrzywy

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Małgorzatę, autorkę bloga Trochę Inna Cukiernia, na krakowskim Targu Śniadaniowym.

Składniki:

  • 1 garść młodych liści pokrzywy, żółtlicy, krwawnika lub innych roślin
  • 1 łyżka orzechów
  • mały ząbek czosnku
  • ok. 1/4 szklanki oliwy (może być też olej z pestek lnu lub dyni)
  • kilka kropel soku z cytryny
  • kawałek pikantnego sera (albo łyżka kaszy jaglanej, albo 1 łyżka zielonego groszku)
  • sól, pieprz, ulubione zioła

Przygotowanie:

Na początku umyj dokładnie liście i przelej wrzątkiem. Wszystkie składniki wrzuć do blendera i dokładnie zmiksuj. Gęstość pesto możesz regulować dodając więcej oliwy lub suchych składników. Chciałoby się napisać coś więcej, ale to już na prawdę wszystko. :)

IMG_6995 IMG_7046 IMG_7049

Ten wpis został opublikowany w kategorii Inne, Sosy i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Pasta z chwasta, czyli pesto z pokrzywy

  1. PatK pisze:

    Nobla za tytuł! ;) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *