Dzika zupa

Przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Małgorzatę, autorkę z bloga Trochę Inna Cukiernia, na krakowskim Targu Śniadaniowym.

Składniki:

  • 1 garść młodych liści pokrzywy, żółtlicy, podgarycznika, żółlicy, krwawnika, babki lancetowatej, kwiatów koniczyny lub innych roślin
  • 1 ziemniak
  • kawałek dyni
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 litra bulionu
  • sól, pieprz, ulubione zioła
  • łyżka masła i oliwa do smażenia

Przygotowanie:

Zupa jest tak prosta i szybka w wykonaniu, a przy tym tak pyszna, że w ostatnich dniach zmontowaliśmy kilka kolejnych zup tego typu – przepisy wkrótce. A teraz do dzieła…

Postaw na palniku garnek z łyżką masła i oliwy, dodaj posiekaną cebulę i poczekaj aż się zeszkli. Dodaj posiekany drobno czosnek (ew. wyciśnięty przez praskę) oraz pokrojone w drobną kostkę ziemniaka i dynię. Im drobniej pokroisz, tym szybciej zupa będzie gotowa. Po 2-3 minutach duszenia zalej bulionem do poziomu warzyw (ew. ciut powyżej). Zagotuj i gotuj na niewielkim ogniu aż warzywa będą miękkie (max 10 minut). Liście umyj i przelej wrzątkiem. Dodaj do zupy. Gotuj przez 2-3 minuty. Dopraw do smaku i zmiksuj blenderem.

IMG_7011 IMG_6995 IMG_6970 IMG_7020 IMG_7050 IMG_7052

Ten wpis został opublikowany w kategorii Zupy i oznaczony tagami . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Dzika zupa

  1. marcela pisze:

    oh… co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok…PYCHA!

  2. pinkcake pisze:

    Cieszę się, że Wam smakowała! Mój syn też uwielbia zielone zupy :)
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *