Warstwowy makowiec

Tym razem zainspirowały nas dwa sprawdzone przepisy – fantastyczne ciasto na brioszkę i warstwowy chlebek. Efekt końcowy zaskoczył nawet nas! Ciasto wyszło doskonałe!

Składniki:

  • 4 jajka
  • 50 g cukru pudru
  • 120 ml mleka
  • 500 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 g miękkiego masła
  • skórka pomarańczowa – najlepiej domowa
  • puszka gotowej masy makowej
  • płatki migdałów do posypania

Przygotowanie:

Drożdże rozrób w miseczce z łyżeczką cukru i łyżką letniego mleka. Odstaw na kilka/kilkanaście minut, by zaczęły pracować. W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem.

Wyrośnięty zaczyn połącz z mąką, resztą mleka, solą i wanilią, dodaj jajka i wyrabiaj stopniowo dodając pokrojone masło. Ciasto będzie dosyć luźne, w miarę wyrabiania powinno zacząć odstawać od miski. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj stopniowo ok. 50-80 g mąki więcej – pamiętaj jednak żeby nie dodać za dużo bo ciasto będzie zbyt zbite. Ciasto luźniejsze lepiej wyrasta.

Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tak, ciasto drożdżowe naprawdę wyrośnie w lodówce, nawet tak bardzo, że może wyskoczyć z miski!

Rano wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj masą makową wymieszaną z domową skórka pomarańczową, pokrój w 10-11 centymetrowe pasy i nałóż jeden na drugi. Następnie pokrój w kostki o boku 12 centymetrów i układaj je na sobie, a następnie przekładaj do keksówki (ustawiaj pionowo). Wierzch posmaruj jajkiem i posyp płatkami migdałów. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 – 30 minut, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40-50 minut (aż się zarumieni).

Po wyjęciu z piekarnika wyjmij z keksówki i odstaw na kratkę żeby lekko przestygło.

Oczywiście najlepiej smakuje ciepłe, ale też długo zachowuje świeżość.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery, Świąteczne i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Warstwowy makowiec

  1. Widzialam już takie z cynamonem, ale z makiem jeszcze nie:) pieknie wygląda, a mak wprost ubóstwiam:)

  2. bernadeta pisze:

    o to taki makowy chlebek:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *