Warstwowy chlebek czosnkowo – serowy

Tym razem inspiracją był przepis z bloga Gotuję, bo lubię. Ale nim przeczytaliśmy przepis – zachwyciło nas zdjęcie! Sami zobaczcie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • suszone pomidory

Farsz:

  • 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki (lub suszone ulubione zioła)
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 100 g stopionego masła
  • suszone pomidory

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzej (powinno być lekko ciepłe), dodaj pokruszone drożdże, cukier i odstaw na kilkanaście minut żeby drożdże zaczęły rosnąć. Połącz drożdże z mąką. Dodaj jajka, sól i stopione, ostudzone masło. Zagnieć elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Posmaruj je obficie masłem, posyp wyciśniętym czosnkiem, pietruszką i parmezanem, a następnie pokrój w około 10-11 centymetrowe pasy (na szerokość keksówki) i nałóż jeden na drugi.

Pasy pokrój w kostki, układaj je na sobie i przekładaj do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch posyp odrobiną parmezanu i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły. :)

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Przekąski, Śniadania i oznaczony tagami , , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Warstwowy chlebek czosnkowo – serowy

  1. Świetne są te chlebki :)

  2. Pingback: Warstwowy makowiec | degusto – przepisy smaczne i proste

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *