Pad Thai
W końcu bardziej ruszamy z naszymi przepisami z dalekich podróży. Przyznam szczerze, że kuchnie azjatycką uwielbiamy, ale raczej rzadko coś pichcimy po powrocie z Azji. Tym razem zmobilizowali nas Agnieszka i Robert z bloga Gdzie jest maluch. To dzięki ich fascynacji gotowaniem egzotycznych potraw wspólnie udało się zmajstrować boskie pad thaj. Kolejne potrawy czekają!
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego płaskiego i szerokiego
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonych krewetek
- do wyboru: krewetki mrożone, kurczak lub tofu
- 2 jajka
- kiełki fasoli mung
- szczypiorek
- posiekane orzeszki ziemne
Sos
- 4 łyżki sosu rybnego
- sok z 1/2 limonki
- pasta tamaryndowa -2-3 łyżeczki
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżki płatków chili
Wykonanie:
Przygotuj najpierw sos – dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby cukier się rozpuścił.
Przygotuj makaron ryżowy według wskazówek na opakowaniu. Najczęściej zalewa się go rządkiem i odstawia pod przykryciem na 4 minuty. Po tym czasie odcedź, przepłucz i trzymaj pod przykryciem tak, żeby się nie posklejał.
W dużej patelni lub w woku rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i suszone krewetki. Smaż ok 1 minutę.
Dodaj teraz surowe krewetki, kurczaka lub tofu i smaż ok 2 minuty (kurczaka 4 minuty).
Wbij jajka i rozmieszaj żółtka. Podsmażaj teraz wszystko na mniejszym ogniu 1-2 minuty delikatnie mieszając.
Dodaj teraz makaron i po 2 minutach smażenia wlej sos. Wszystko razem podsmażaj jeszcze ok 2 minuty. Teraz dodaj kiełki i szczypiorek.
Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi i suszonymi krewetkami.
Więcej o Tajlandii przeczytasz na naszym blogu kasai.eu
Pad Thai – moje ulubione tajskie danie (jak z pewnością większości, która była w Tajlandii). Niestety u nas jeszcze nie trafiłem na prawdziwą tajską wersję.