Pad Thai pad thai 1 degusto - przepisy smaczne i proste

W końcu bardziej ruszamy z naszymi przepisami z dalekich podróży. Przyznam szczerze, że kuchnie azjatycką uwielbiamy, ale raczej rzadko coś pichcimy po powrocie z Azji. Tym razem zmobilizowali nas Agnieszka i Robert z bloga Gdzie jest maluch. To dzięki ich fascynacji gotowaniem egzotycznych potraw wspólnie udało się zmajstrować boskie pad thaj. Kolejne potrawy czekają!

Składniki:

  • 100 g makaronu ryżowego płaskiego i szerokiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonych krewetek
  • do wyboru: krewetki mrożone, kurczak lub tofu
  • 2 jajka
  • kiełki fasoli mung
  • szczypiorek
  • posiekane orzeszki ziemne

Sos

  • 4 łyżki sosu rybnego
  • sok z 1/2 limonki
  • pasta tamaryndowa -2-3 łyżeczki
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżki płatków chili

Wykonanie:

Przygotuj najpierw sos – dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, tak aby cukier się rozpuścił.

Przygotuj makaron ryżowy według wskazówek na opakowaniu. Najczęściej zalewa się go rządkiem i odstawia pod przykryciem na 4 minuty. Po tym czasie odcedź, przepłucz i trzymaj pod przykryciem tak, żeby się nie posklejał.

W dużej patelni lub w woku rozgrzej olej. Dodaj posiekany czosnek i suszone krewetki. Smaż ok 1 minutę.

Dodaj teraz surowe krewetki, kurczaka lub tofu i smaż ok 2 minuty (kurczaka 4 minuty).

Wbij jajka i rozmieszaj żółtka. Podsmażaj teraz wszystko na mniejszym ogniu 1-2 minuty delikatnie mieszając.

Dodaj teraz makaron i po 2 minutach smażenia wlej sos. Wszystko razem podsmażaj jeszcze ok 2 minuty. Teraz dodaj kiełki i szczypiorek.

Podawaj posypane orzeszkami ziemnymi i suszonymi krewetkami.

Więcej o Tajlandii przeczytasz na naszym blogu kasai.eu

pad-thai-2

1 thought on “Pad Thai

  1. Pad Thai – moje ulubione tajskie danie (jak z pewnością większości, która była w Tajlandii). Niestety u nas jeszcze nie trafiłem na prawdziwą tajską wersję.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.