Owocowe tiramisu
Uwielbiam serek mascarpone. Na naszym blogu znajdziecie wiele przepisów z jego zastosowaniem. Niezmiennie jednak mascarpone kojarzy mi sie z tiramisu. Niestety już od dawna nie robiliśmy tego cudownego deseru. Powód – dodaje się tam surowe jajka. Pewnie znajdą się tacy, co znają przepisy na tiramisu bez jajek – ja też je znam – niestety krem nie smakuje już tak bajecznie z żadną śmietaną ani innymi wynalazkami. Na szczęście znalazłam wreszcie przepis dla siebie – owocowe tiramisu!
Składniki:
- 500g serka mascarpone
- 400ml mleka skondensowanego
- 2 łyżki soku z cytryny
- owoce – truskawki, morele, brzoskwinie, borówki – co jest aktualnie na topie ;)
- 2 łyżki cukru
- 1-2 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie biszkoptów
- 1 filiżanka naparu kawy
Wykonanie:
Wybrane owoce zmiksuj blenderem z sokiem z cytryny i cukrem. Odstaw na 30 min do lodówki.
Mascarpone i mleko powinny być dobrze schłodzone. Zmiksuj na puch serek z cukrem pudrem. Stopniowo dodawaj mleko cały czas miksując.
Biszkopty nasącz kawą zaparzoną wcześniej i wystudzoną kawą (do kawy można dodać ulubionego likieru, np. amaretto) i układaj w szklanych pucharkach na zmianę z kremem i owocami. Ostatnią warstwą powinien być krem. Na końcu udekoruj owocami i listkiem mięty.
Na koniec dodam, że nie trzeba się tego przepisu sztywno trzymać. Z wypróbowanych przez nas modyfikacji:
- Biszkopty można spokojnie zastąpić warstwami z pokruszonych ciasteczek (np. korzennych lub sezamkowych).
- Serek mascarpone świetnie daje sobie radę bez mleka skondensowanego (jeśli akurat go nie masz pod ręką).
- Zamiast mleka można dodać jogurtu (najlepiej gęstego typu greckiego).
- Ciekawym dodatkiem do musu owocowego jest serek ricota (świetnie zagęści mus z miękkich owoców, np. z malin).
Pyszny deserek :]
Oj pyszny… robiliśmy go w te wakacje min. raz w tygodniu. ;))
Własnie mi przypomnieliście jak dawno nie robiłam tiramisu :) Super pomysł z owocową wersją :)