Gulasz fantastyczny
Przepis na gulasz? A właściwie po co przepis – banalna potrawa by się wydawało. Sama miałam od dawna swój sprawdzony “przepis” na gulasz – mięso, przyprawy, dużo cebuli i słodkiej papryki. Jednak ostatnio zjadłam nowy gulasz mojej mamy… To było arcydzieło – piękny kolor i fantastyczny smak. Nie miałam więc innego wyjścia jak wrzucić ten przepis na Degusto ;)
Składniki:
- mięso wieprzowe – najlepiej łopatka
- 1 łyżka powidła śliwkowego
- pół szklanki czerwonego wina
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1/4 selera
- 1 pietruszka
- 2 garści suszonych grzybów
- 1 łyżka maki
- 2 kostki rosołowe
- przyprawy
Wykonanie:
Mięso pokrój w kostkę i przypraw (pieprz, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy, Vegeta Natur, czerwona słodka papryka). Odstaw na kilka minut.
Cebulę, marchewkę, pietruszkę, seler i czosnek pokrój w kostkę i podsmaż na oleju.
Suszone grzyby namocz w ciepłej wodzie i dwa razy przepłucz.
W garnku kostki rosołowe zalej litrem gorącej wody (najlepiej oczywiście gdyby był domowy rosołek) i postaw na małym ogniu. Wrzuć do niego warzywa gdy się już ładnie zezłocą.
Na patelni, na której smażyłeś warzywa podsmaż mięso. Gdy będzie już lekko ścięte wrzuć do garnka z rosołem. Teraz dodaj grzybki i dopraw papryką, kminkiem, majerankiem – tak jak lubisz. Czas gotowania zależy od mięsa – powinno być miękkie.
Pod koniec dodaj pół szklanki czerwonego wina i powidło śliwkowe. Dzięki temu gulasz będzie miał piękny kolor i unikalny smak.
Jeśli gulasz jest nieco za rzadki – oprósz go łyżką mąki i zagotuj.
1 thought on “Gulasz fantastyczny”