Ciasto z ricotty
Przepis z książki Cristiny Bottari “Mamma Mia Prawdziwa Kuchnia Włoska”
Składniki:
- 300 g maki tortowej (polecamy Zamojską)
- 400 g cukru (daliśmy trochę mniej, a i tak było za słodko!)
- 200 g masła
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 2 cytryny
- 1 kieliszek koniaku
- 1/2 kg ricotty
- 50 g kandyzowanej skórki z cytryny lub pomarańczy
- sól
Przygotowanie:
Do miski dodaj mąkę, 3 żółtka, 150 g cukru, miękkie masło, skórkę startą z jednej cytryny, koniak i szczyptę soli – wszystko razem zagnieć, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Odstaw je na godzinę.
W misce wymieszaj trzepaczką ricottę, pozostały cukier i trzy żółtka. Dodaj pianę ubitą z 3 białek, kandyzowaną skórkę pomarańczową pokrojoną w kostkę i skórkę startą z drugiej cytryny.
Po godzinie odpoczynku, ciasto podziel na 2 części, rozwałkuj i wyłóż na dno i boki okrągłej blaszki (średnica 22-23 cm). Na ciasto wlej krem z ricotty i przykryj drugą warstwą ciasta. Ponakłuwaj powierzchnię ciasta widelcem i piecz w temperaturze 200 stopni przez ok. 35 minut.
Ciasto wyszło bardzo delikatne i, co nietypowe dla sernika, smakowało wyjątkowo dobrze zaraz po upieczeniu, jeszcze ciepłe. Następnym razem podzielimy je na małe kokilki i będziemy serwować jeszcze ciepłe. :)
Po wystygnięciu masa serowa była ciut za wilgotna. Następnym razem spróbujemy dodać 1-2 łyżki kaszki manny, co powinno pięknie wciągnąć wilgoć.
Jakie piękne i kolorowe! Na pewno smakują świetnie 🙂