Ciasto czekoladowe z Guinnessem
Coś dla Tych którzy lubią Guinnessa i ciemną czekoladę! Oczywiście przepis pochodzi z najlepszej skarbnicy pyszności czyli Moich Wypieków, stworzyła go Bogini Nigella a przez nas został tylko delikatnie zmodyfikowany.
Składniki:
- 250 ml ciemnego piwa Guinness
- 250 g masła
- 75 g kakao
- 250 g cukru
- 200 ml śmietany min. 18%
- 2 jajka
- 275 g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do garnka wlej piwo, dodaj masło i podgrzewaj aż sie rozpuści. Zdejmij z palnika i do jeszcze ciepłego dodaj kakao i cukier. Wymieszaj dokładnie.
Następnie zmiksuj śmietanę z jajkami i wlej do mieszanki piwnej – lekko przestudzonej. Wszystko razem miksuj jeszcze kilka minut do połączenia. Dodawaj następnie stopniowo przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie zamieszaj.
Formę o średnicy 23 cm (lub formę z kominem) wysmaruj olejem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto i piecz w temperaturze 180ºC przez 45 – 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu polej czekoladą i możesz ozdobić cukiereczkami.
Można też podawać z bita śmietaną.
Bardzo ciekawe połączenie smaków.