Ciasto czekoladowe z burakiem
Wszyscy znają i słyszeli o cieście marchewkowym czy dyniowym. A ciasto z burakiem? Musieliśmy to sprawdzić! Zainspirował nas przepis w gazecie “Weranda Country” a receptura pochodzi od Nigela Slatera.
Składniki:
- 4 nieduże buraki
- 2 gorzkie czekolady (70%)
- 4 łyżki gorącej kawy rozpuszczalnej
- kostka masła
- 2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 2 1/2 szklanki mąki
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 jajek
- gęsta śmietana lub jogurt do przybrania
Przygotowanie:
Buraki ugotuj, ostudź i obierz. Zmiksuj w blenderze na papkę.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 4 łyżki zaparzonej kawy, pokrojone w kostkę masło i poczekaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i przestudź.
W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.
Żółtka utrzyj mikserem na puch i dodaj do masy czekoladowej. Dodaj teraz buraki i wszystko wymieszaj.
Białka ubij na puch i dodaj do masy buraczano-czekoladowej. Teraz dodawaj sypkie składniki (mąkę, cukier, kakao i proszek) i wszystko wymieszaj.
Wlej ciasto do tortownicy (średnica 20 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Można podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.
Ciasto wyszło obłędnie cudowne.
Zdrowe, a przy tym jaka bomba energetyczna!
U mnie ciasto wyszło tym razem jakiejś innej konsystencji – zamiast kawy rozpuszczalnej dodałam kawę inkę, aby mogły pić też dzieci. Po za tym przypadkowo do czekolady dolała się woda, z wodnej kąpieli. Być może to było wynikiem fenomenalnego smaku, bo wyszło rewelacyjnie, a piekło się – o zgrozo – 2,5h! na zewnątrz jest twardawe, wewnątrz mięciutkie jak pianka, i smakuje mocno czekoladowo. Wszystkie składniki jak w przepisie :)