Chleb Mamci
Sposobów na domowy chleb jest chyba tyle, ile smaków samego chleba. Jeden fakt pozostaje niezmienny – chleby mojej mamy zawsze wyrastają ponad przeciętność… Jak ona to robi? ;)
Składniki:
- 0,5 kg mąki (lub mieszanka kilku)
- 5 dkg drożdży (pół kostki)
- 1 duży jogurt naturalny
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżki cukru
- dodatki w zależności od upodobań: kminek, papryka, suszone pomidory, słonecznik, czarnuszka, pistacje, orzechy
Wykonanie:
Do jogurtu (musi mieć temperaturę pokojową) rozkruszyć drożdże, dodać cukier i zamieszać. Czekamy aż wyrośnie – 1/2 h – 1h – w zależności od temperatury w domu.
Do miski z mąką dodać rozczyn, sól i oliwę. Zagnieść ciasto. Pod koniec dodać przyprawy i dodatki. Ciasto powinno “odchodzić” od ręki.
Miskę z ciastem włożyć do większego naczynia z ciepłą wodą do wyrośnięcia (można też włożyć miskę do ciepłej wody nalanej do zlewu).
Po wyrośnięciu przemieszać i włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić jeszcze na 1/2 h – 1h do wyrośnięcia.
Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 230 – 240 stopni (w zależności jak mocno grzeje Wasz piekarnik). Po ok 15 – 20 minutach (gdy zacznie się lekko rumienić) obniżamy temperaturę do 200 – 210 stopni. Pieczemy jeszcze ok 25 – 30 minut. Dzięki zmianie temperatury uzyskamy cudownie chrupiącą skórkę.
Po upieczeniu posmarować chleb na wierzchu pędzelkiem z zimna wodą – skórka nabierze połysku.