Amoniaczki - czyli chemia w kuchni Amoniaczki degusto - przepisy smaczne i proste

Amoniaczki – czyli chemia w kuchni

Tym razem znowu na słodko. Prosto, choć tym razem wyjątkowo niekoniecznie szybko. Wykonanie tych ciasteczek jest banalnie proste – można też je zrobić w kilku smakach – orzechowe, kokosowe, z cynamonem, z cukrem. A dlaczego nie szybko? Bo zazwyczaj wychodzi ich bardzo dużo i końca pieczenia nie widać. Ale w nagrodę mamy ciasteczka przynajmniej na tydzień! Tym razem to też przepis od mamy Kasi.

Składniki:

  • 50 dkg mąki
  • 8 dkg masła
  • 12 dkg cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 białka
  • 3 żółtka
  • 1 białko do posmarowania
  • pół szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 dkg amoniaku
  • ok. 5 dkg cukru kryształu grubego (lub innego, np. demerara)

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, (cześć zostawić do posypania) – posiekać z tłuszczem, wymieszać z cukrem pudrem. Amoniak rozpuścić w pół szklanki śmietany i dodać do mąki. Następnie dodać 3 żółtka, cukier waniliowy i zagnieść ciasto o konsystencji zbliżonej do ciasta na pierogi. Zostawić w lodówce na ok 30min albo nawet na całą noc. Wałkować na grubość 1-2 mm (naprawdę cieniutko – to jest sekret dobrych ciasteczek!) i wykrawać foremkami lub (wygodniej!) pociąć radełkiem.

Naszym sprawdzonym sposobem na pokrycie cukrem jest maczanie jednej strony w miseczce z roztrzepanym białkiem i “panierowanie” tej strony w cukrze – z dodatkami – cynamonem, orzechami lub kokosami (można robić dowolne kombinacje smaków).

Ciastka układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia najlepiej ciemnym.
Piec na zloty kolor w temp 180-200 st.C.

Amoniaczki - czyli chemia w kuchni Amoniaczki 1 degusto - przepisy smaczne i proste

3 thoughts on “Amoniaczki – czyli chemia w kuchni

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.