Chleb z mąki krupczatki
To przepis, który przekazała mi koleżanka, czyli niejako jest to kategoria przepisu “szeptanego” :) Jest prosty i szybki bo opiera się na drożdżach a miesza się go mikserem, więc nawet nie trzeba wyrabiać ciasta ręcznie.
Oto składniki – na 2 keksówki i mogę powiedzieć, że chleb ten utrzymuje się bardzo długo w jadalnej formie dlatego nie ma obaw, że się zmarnuje. Poza tym drugim bochenkiem zawsze można kogoś obdarować. Chleb ma chrupiącą skórkę, którą uwielbia mój mąż i można z niego (oczywiście po wystygnięciu) kroić cienkie kromki, które uwielbiam ja :) Składnikami ziarnistymi można manipulować – ja ostatnio dodaję łyżkę czarnuszki – uwielbiam ją.
Składniki (na 2 bochenki):
- 1 kg mąki krupczatki
- 5 dag drożdży
- 1 szklanka otrąb pszennych
- 8 łyżek słonecznika
- 8 łyżek siemienia lnianego
- 3 łyżki pestek dyni
- 3 łyżki sezamu
- 2 czubate łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 litr ciepłej wody
Wykonanie
Najpierw przygotowujemy rozczyn – drożdże, cukier, sól, odrobina wody – odstawiamy.
W misce mieszamy wszystkie sypkie składniki – miksujemy (śrubowymi końcówkami miksera lub mieszadłem do ciasta w robocie) dodając wody i rozczynu.
Dajemy chwilkę wyrosnąć – ja zwykle w tym czasie nastawiam piec, przygotowuję foremkę. Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika i pieczemy 1 godzinę w 200 st.C w termoobiegu.
Pysznych kanapek życzę :)
PS. tym przepisem debiutuje na degusto Beatka – serdecznie witamy i czekamy na kolejne pyszne przepisy. :))
Właśnie się u mnie piecze… :)
Zapach z piekarnika smaczny się wydobywa… ;)
moja rodzina zakochała się w tym chlebie- pyszny!!! robię rożne warianty: z żurawiną, z orzechami lub właśnie ze słonecznikiem i pestkami dyni. Wyśmienity! polecam bo jest bardzo szybki w przygotowaniu.
Pyszny!! Poniewaz mieszkam w Holandii I tutaj chleb to nawet nie Stal Kolo naszego, polskiego, to musialam od razu po upieczeniu zjesc, goracy. Pyszny!! dodalabym troche wiecej soli.
Pyszny!! Poniewaz mieszkam w Holandii I tutaj chleb to nawet nie Stal Kolo naszego, polskiego, to musialam od razu po upieczeniu zjesc, goracy. Pyszny!! dodalabym troche wiecej soli.
Chlebek jest idealny. Pyszny ! Częstuje znajomych i bliskich 😊
Chlebek jest przepyszny.
Polecam każdemu :-)
Dziękuję za przepis.pozdrawiam :-)