Chlebki Naan
Tym razem znowu przepis pachnący egzotyką. Wprawdzie w Indiach nie byliśmy (i się nie wybieramy ;p), ale pyszną kuchnię Hindusów mieliśmy okazję spróbować w Malezji. Tym razem jeden z przebogatego wyboru indyjskich chlebków – naan.
Składniki na 4 chlebki:
- 250 g maki
 - 1/2 łyżeczki soli
 - 1 łyżeczka cukru
 - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 3 łyżki jogurtu naturalnego
 - 3 łyżki mleka
 - 1 łyżka wody
 - 1 łyżka oleju
 - 1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 łyżeczki świeżych
 - czarnuszka do posypania
 
Wykonanie:
Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem odstaw na około 10 min. Do maki dodaj sól oraz proszek do pieczenia, wymieszaj.
Do suchych składników dodaj olej, wymieszaj by się połączył z mąką, następnie dodaj jogurt, mleko oraz drożdże, dokładnie wyrób ciasto (około 5 minut). Odstaw ciasto do wyrośnięcia (10-15min.).
Podziel ciasto na 4 równe porcje, rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm. Piecz na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze około 15 min w nagrzanym wcześniej do 240 stopni piekarniku… no chyba, że masz piec tandoori – wtedy przyklej do ścianki. ;))
Dodam, że to tylko jedna z wielu wersji przepisu… bo można też np. bez drożdży i z zieloną cebulką. ;]



Apetycznie wyglądają na tych zdjęciach :).
Uwielbiam chlebki naan! :)