Tort czekoladowy mus 1 degusto - przepisy smaczne i proste

Tort czekoladowy mus

Nie ustajemy w poszukiwaniu tortu idealnego. Tym razem zachwycił nas przepis z gazety Weranda Country. Po drobnej modyfikacji jest szansa, że będzie to nasz ulubiony tort!

Składniki:

Spód ciasta:

  • mielone orzechy laskowe – 120g
  • cukier trzcinowy – 40g
  • masło – 40g
  • mąka tortowa – 20g
  • mód wielokwiatowy – 1 łyżka

Masa czekoladowa:

  • czekolada gorzka – 250g
  • śmietana kremowa 30% – 350g
  • kawa rozpuszczalna – 2 łyżeczki
  • żółtka – 2 szt (pamiętaj żeby jajka sparzyć)
  • masło – 100g

Pralina orzechowa:

  • orzechy laskowe, podprażone, bez skórek – 100g
  • cukier – 60g
  • woda – 2 łyżki

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem trzcinowym na puch. Dodaj mąkę, zmielone orzechy laskowe i mód. Wszystko razem wymieszaj.

Tortownice (średnica 18-20cm) wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika (temp. 180 st.) na 10 minut. Gotowe odstaw do wystudzenia.

Do garnka wlej śmietankę, dodaj dwie łyżki rozpuszczonej kawy i zagotuj wszystko razem. Zdejmij garnek z ognia i wsypuj partiami pokruszoną gorzką czekoladę. Mieszaj za każdym razem aż do rozpuszczenia. Dodawaj teraz po kawałku miękkiego masła i mieszaj. Odstaw. Gdy masa przestygnie dodaj żółtka i wymieszaj.

Wlej masę na spód ciasta, przykryj folią i wstaw do lodówki na 5 godzin (najlepiej na całą noc).

Do ozdobienia ciasta przygotuj pralinę orzechową.

Orzechy laskowe (bez brązowych skórek) posiekaj. Na patelnie wlej 2 łyżki wody i wysyp równomiernie biały cukier. Podgrzewaj na niewielkim ogniu bez mieszania, aż cukier się rozpuści i nabierze bursztynowego koloru (ok. 7-8 minut). Teraz wrzuć na patelnię orzechy i dokładnie wymieszaj.

Blachę lub naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę orzechową z patelni i pozostaw do całkowitego ostudzenia – min.15 minut. Gdy zastygnie połam lub posiekaj na kawałki.

Wierzch ciasta oprósz kakao i udekoruj praliną orzechową.

Przy następnej okazji mam ochotę zrobić na spodzie tortu pralinę orzechową (krokant) – może fajnie smakować :)

2 4 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.