Gofry idealne

Zdarzyło się Wam jeść domowe gofry gumowate i tłuste? Nam tak… Jak oni to robią, że w budkach sprzedających gofry są one idealne – chrupiące i lekkie? Już raz zdarzyło się nam zbliżyć do ideału – dostaliśmy przepis od Grzesia i jego „gofroprzepis” był najlepszy. Teraz, od kiedy mamy nową gofrownice udoskonalamy gofry jeszcze bardziej.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1.5 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 0.5 szklanki oleju
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia

To porcja na mały głód. My coraz częściej robimy podwójną porcję, albo przynajmniej 1,5 porcji.

Ubij osobno białka na sztywno. W innym naczyniu ubij żółtka z cukrem. Możesz mikserem albo trzepaczką ręczną – ważne żeby były dobrze ubite i puszyste.
Teraz do masy żółtkowej wlej mleko i olej – wymieszaj wszystko mikserem. Następnie dodawaj łyżką mąkę, sól i proszek do pieczenia i miksuj na niskich obrotach. Teraz delikatnie połącz białka z żółtkami i wymieszaj łyżką, nie mikserem.

Ciasto jest dość gęste.  Gofrownicę rozgrzej i nakładaj ciasto najlepiej dużą łyżką lub chochelką – nie za dużo, bo wycieknie bokami.

Upieczone gofry układaj do ostudzenia na kratce, albo zjadaj od razu ciepłe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.