Ciasteczka orkiszowe Marty

Ciasteczka orkiszowe czy inne owsiane… Najprostsze na świecie! Ale czy na pewno? Szczerze mówiąc, do tej pory wychodziły mi takie sobie. Aż w końcu skosztowałam te, fantastyczne ciasteczka u Marty. Okazja była jedyna w swoim rodzaju – Marta miała prezentacje swojej letniej kolekcji marki Bozzolo. I zakochałam się podwójnie – w soczystych kolorach spódnic Marty i w smaku tych ciasteczek!

Składniki:

  • 130g masła
  • 100g brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 100g mąki orkiszowej
  • 100g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka sody (następnym razem spróbuje dać proszek do pieczenia)
  • 140g gorzkiej czekolady pokrojonej na kawałeczki
  • orzechy, migdały, rodzynki, żurawina – czyli co tam mamy w kuchni

Wykonanie:

Z miękkiego masła, cukru, jajka, mąki, płatków i sody wyrób ciasto. (Można też na początku zmiksować masło, cukier i jajko i następnie dodać płatki, make i sodę)

Dodaj teraz czekoladę, orzechy, rodzynki. Przy pomocy dwóch łyżeczek formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia albo na macie silikonowej.

Włóż do nagrzanego piekarnika (temperatura 180 stopni) i piecz 13-15 minut aż nabiorą złotego koloru. Po upieczeniu pozostaw na blasze ok 5 minut aż ostygną.

ciasteczka-owsiane-2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *