Piekielny chleb, czyli chleb etiopski

Czy zdarzyło się Wam kiedyś trafić na takie jedzenie, które tak uwodzi zapachem, że wąchacie dłuższą chwilę zanim skosztujecie? Tak było, kiedy pierwszy raz miałam niesamowitą przyjemność spotkać Chleb Etiopski. Podała go Ilona Zdziech, szefowa kuchni w restauracji Ambasada Pacyfiku. Wiedziałam, że ten chleb muszę upiec sama i koniecznie podzielić się tym niesamowitym zapachem i smakiem z moją mamą i Markiem – naszymi domowymi ekspertami od chleba! Przepis pochodzi z książki Lindy Collister – Wielka Księga Chleba.

Składniki:

  • 100g masła
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku
  • 1 bardzo drobno posiekana mała cebula
  • 1,5 łyżki mielonej kolendry (możesz też utłuc ziarenka kolendry w moździerzu)
  • 1,5 łyżki słodkiej papryki
  • 0,5 łyżeczki pieprzu
  • o,5 łyżeczki cynamonu
  • 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta mielonych goździków (utłukłam w moździerzu dwa goździki)
  • 1 łyżeczka czarnuszki
  • 680g mąki pszennej
  • 0,4-0,6 litra wody
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 20g świeżych drożdży
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

Wykonanie:

Rozpuść masło na patelni. Dodaj posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodaj czosnek i chwilkę smaż. Dodaj następnie wszystkie przyprawy i znowu chwilkę podsmaż mieszając. Teraz przelej wszystko do szklanej miseczki żeby ostygło.

Przesiej mąkę i wymieszaj z solą.

W dużej misce rozpuść drożdże w letniej wodzie z cukrem. Dodaj teraz trochę mąki, tak aby otrzymać konsystencję śmietany – dobrze wymieszaj. Odstaw teraz wszystko w ciepłe miejsce, aby podwoiło objętość.

Teraz do drożdży dodaj wystudzone przyprawy z masłem i resztę mąki. Jeśli ciasto będzie za gęste – dodaj wody, jeśli za rzadkie – dosyp mąki. Ja ciasto wymieszałam i wyrobiłam mikserem planetarnym z hakiem, przez 5 minut na ustawieniu minimum.

Zostaw teraz ciasto w ciepłym miejscu do wyrośnięcia – na 1-2 godzin. Koniecznie posyp mąką i przykryj ściereczką.

Po tym czasie przebij ciasto – czyli uderz mocno ręką z góry i wyrabiaj znowu mikserem lub ręką ok. 5 minut.

Teraz uformuj bochenek i ułóż na blasze lub w foremce. Znowu pozostaw  w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Po tym czasie natnij nożem na wierzchu i piecz w temp 190 stopni przez ok 45 minut.

Po wyjęciu posmaruj masłem i wystudź na kratce.

chleb-2 chleb-3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *