Pikantne bułeczki
Nie przepadam za przepisami z gazetek w supermarkecie. Jednak tym razem zaciekawiła mnie pikantna wersja bułeczek z przepisu Karola Okrasy w gazetce Lidla. Efekt był ciekawy – polecam.
Składniki:
- 2 jajka
- 1 łyżeczka cukru
- 100 g twarde sera startego na małych oczkach
- 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
- 220 g szynki drobno pokrojonej
- 280 g mąki peszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 ml oleju z suszonych pomidorów
- 250-300 ml mleka
- szczypta soli
- 100 g suszonych pomidorów drobno pokrojonych
- ulubione przyprawy (czosnek niedźwiedzi, kurkuma, pieprz ziołowy)
- łyżka pestek słonecznika lub siemienia lnianego
Wykonanie:
Zacznij od pokrojenia i posiekania – czosnku, szynki, suszonych pomidorów i starcia sera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej.
Jajka zmiksuj razem z łyżeczką cukru. Wlewaj powoli olej i mleko i jeszcze chwilkę miksuj. Dodaj szczyptę soli i przyprawy.
Do sera i suszonych pomidorów dodaj dwie łyżki mąki i wymieszaj. Pozostałą mąkę dodawaj stopniowo do misy z jajkami i razem zmiksuj. Dodaj teraz ser, suszone pomidory, czosnek, słonecznik i szynkę. Wszystko razem wymieszaj.
Nakładaj ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości i włóż do nagrzanego piekarnika (170 stopni + termoobieg). Piecz 25-30 minut.