Ciasto dyniowe

Chyba nigdy nie miałam szczęścia do pieczenia ciast marchewkowych i dyniowych. Efekt zawsze był ten sam – zakalec. A tu niespodzianka! Albo przepis jest idealny, albo nasz nowy mikser czyni cuda! Oryginalny przepis znajdziecie TUTAJ.

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 szklanki startej na dużych oczkach dyni
  • 2 szklanki mąki tortowej

posypka na ciasto:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • garść płatków migdałowych

Wykonanie:

Jajka i cukier ubij mikserem na puszystą i jasną masę (w mikserze planetarnym 4-5 minut na wysokich obrotach). Dodaj pozostałe składniki – proszek do pieczenia, sodę, cynamon, kurkumę, startą dynię i mąkę.

Cisto wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp na wierzchu cukrem z cynamonem i płatkami migdałów.

Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 35-40 minut.

1 3

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *