Ciasto drożdzowe bardzo nietypowe

Uwielbiam kolekcjonować dziwne przepisy na ciasta. Było już ciasto drożdżowe które rośnie w lodówce, było ciasto bez mąki, szarlotka sypana. W kolejce czeka biszkopt który zrzucamy z 60 cm na podłogę po upieczeniu ;) Teraz czas na wisienkę na torcie tych osobliwości – ciasto totalnie niewymagające wysiłku… Przepis dostałam od Ady, a ona od swojej mamy.

Składniki:

  • 50g pokruszonych drożdży
  • 4 całe rozbełtane jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki zimnego mleka
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • owoce – jabłka, śliwki lub rabarbar
  • opcjonalnie – rodzynki, kruszonka lub posypka z cukru i cynamonu

Wykonanie:

Wszystkie składniki, w takiej kolejności jak są wypisane wsyp do miski i zostaw na 3 godziny.

Po trzech godzinach dokładnie wymieszaj – można drewnianą kopystką, trzepaczką lub mikserem. Ciasto jest dość płynne!

Wylej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz dodaj owoce – jakie lubisz. Ciasto doskonale smakuje z jabłkami lub rabarbarem. Dobre będą też śliwki lub inne owoce. Można też pomiędzy owoce wsypać garść rodzynek.

Posyp teraz ciasto cukrem z cynamonem lub zrób kruszonkę (maka, cukier + masło).

Piecz w temperaturze 180-190 stopni przez ok. 45 minut.

Gwarantuję, że będziecie zachwyceni nie tylko łatwością wykonania ale i smakiem!

ciasto-drożdzowe-2 ciasto-drożdzowe-3 ciasto-drożdzowe-4

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *