Pikantne bułeczki

Nie przepadam za przepisami z gazetek w supermarkecie. Jednak tym razem zaciekawiła mnie pikantna wersja bułeczek z przepisu Karola Okrasy w gazetce Lidla. Efekt był ciekawy – polecam.

Składniki:

  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 g twarde sera startego na małych oczkach
  • 1 ząbek czosnku drobno pokrojony
  • 220 g szynki drobno pokrojonej
  • 280 g mąki peszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju z suszonych pomidorów
  • 250-300 ml mleka
  • szczypta soli
  • 100 g suszonych pomidorów drobno pokrojonych
  • ulubione przyprawy (czosnek niedźwiedzi, kurkuma, pieprz ziołowy)
  • łyżka pestek słonecznika lub siemienia lnianego

Wykonanie:

Zacznij od pokrojenia i posiekania – czosnku, szynki, suszonych pomidorów i starcia sera. Mąkę i proszek do pieczenia przesiej.

Jajka zmiksuj razem z łyżeczką cukru. Wlewaj powoli olej i mleko i jeszcze chwilkę miksuj. Dodaj szczyptę soli i przyprawy.

Do sera i suszonych pomidorów dodaj dwie łyżki mąki i wymieszaj. Pozostałą mąkę dodawaj stopniowo do misy z jajkami i razem zmiksuj. Dodaj teraz ser, suszone pomidory, czosnek, słonecznik i szynkę. Wszystko razem wymieszaj.

Nakładaj ciasto do papilotek tak do 3/4 wysokości i włóż do nagrzanego piekarnika (170 stopni + termoobieg). Piecz 25-30 minut.

3 2

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Chleby, Przekąski, Śniadania i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *