Ciasto czekoladowe z burakiem

Wszyscy znają i słyszeli o cieście marchewkowym czy dyniowym. A ciasto z burakiem? Musieliśmy to sprawdzić! Zainspirował nas przepis w gazecie „Weranda Country” a receptura pochodzi od Nigela Slatera.

Składniki:

  • 4 nieduże buraki
  • 2 gorzkie czekolady (70%)
  • 4 łyżki gorącej kawy rozpuszczalnej
  • kostka masła
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 jajek
  • gęsta śmietana lub jogurt do przybrania

Przygotowanie:

Buraki ugotuj, ostudź i obierz. Zmiksuj w blenderze na papkę.

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj 4 łyżki zaparzonej kawy, pokrojone w kostkę masło i poczekaj aż się rozpuści. Zdejmij z ognia i przestudź.

W misce wymieszaj przesianą mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Żółtka utrzyj mikserem na puch i dodaj do masy czekoladowej. Dodaj teraz buraki i wszystko wymieszaj.

Białka ubij na puch i dodaj do masy buraczano-czekoladowej. Teraz dodawaj sypkie składniki (mąkę, cukier, kakao i proszek) i wszystko wymieszaj.

Wlej ciasto do tortownicy (średnica 20 cm) i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piecz ok. 40 minut do tzw. suchego patyczka. Można podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem.

ciasto-z-burakiem-2 ciasto-z-burakiem-1 ciasto-z-burakiem-4

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *