Chutney pomidorowy z imbirem i dynią

Zainspirowani jednym z programów Okrasy postanowiliśmy wreszcie zrobić chutney. Na początek wersja mocno pomidorowa, jako że akurat mamy pod ręką kilka dorodnych sztuk.

Składniki:

  • 1kg pomidorów
  • 100-150ml octu winnego lub jabłkowego
  • cukier – objętościowo 2 razy więcej niż octu
  • 2 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2-3cm imbiru
  • ćwiartka niewielkiej dyni (15-20cm średnicy)
  • 1 łyżeczka płatków chilli (może być mniej jeśli nie lubisz bardzo pikantnych potraw)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • pół łyżeczki ziarenek pieprzu
  • pół łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka soli

Wykonanie:
Do garnka wlej ocet i dodaj cukier, kiedy zacznie bulgotać zmniejsz palnik i dodaj drobno posiekaną cebulę, czosnek i imbir. Dodaj przyprawy rozgniecione w moździerzu.

Pomidory lekko natnij, zalej wrzątkiem na 30-40 sekund, po czym zalej zimną wodą. Obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka. Chutney powinien się powolutku dusić przynajmniej godzinę – do konsystencji gęstego sosu. Co kilka minut trzeba zamieszać.

Dynię pokrój w drobną kostkę (0,5-1cm) i dodaj po 20-30 minutach – gotowy chutney powinien zawierać wyraźne kawałki.

Przygotuj słoiki – umyj dokładnie wraz z zakrętkami i włóż na 15-20 min. do piekarnika rozgrzanego do 160 stopni. Ja włączam dodatkowo wentylator żeby szybciej odparowały z nich resztki wody. Kiedy chutney będzie osiągnie pożądaną gęstość, przełóż gorący do gorących słoików, zakręć i pozostaw odwrócone na zakrętce do wystygnięcia.

Podobno im dłużej poleży w słoiczku, tym będzie lepszy… szczerze mówiąc nie wiem czy wytrwamy chociaż miesiąc. To co zostało w garnku po zapełnieniu ostatniego słoiczka, zniknęło w ekspresowym tempie. ;)

2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Sosy i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Chutney pomidorowy z imbirem i dynią

  1. jola pisze:

    już się oblizuję ja właśnie wpadłam w szał robienia chutnejów ze wszystkiego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *