Warstwowy makowiec
Tym razem zainspirowały nas dwa sprawdzone przepisy – fantastyczne ciasto na brioszkę i warstwowy chlebek. Efekt końcowy zaskoczył nawet nas! Ciasto wyszło doskonałe!
Składniki:
- 4 jajka
- 50 g cukru pudru
- 120 ml mleka
- 500 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 20 g świeżych drożdży
- 200 g miękkiego masła
- skórka pomarańczowa – najlepiej domowa
- puszka gotowej masy makowej
- płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Drożdże rozrób w miseczce z łyżeczką cukru i łyżką letniego mleka. Odstaw na kilka/kilkanaście minut, by zaczęły pracować. W tym czasie zmiksuj jajka z cukrem.
Wyrośnięty zaczyn połącz z mąką, resztą mleka, solą i wanilią, dodaj jajka i wyrabiaj stopniowo dodając pokrojone masło. Ciasto będzie dosyć luźne, w miarę wyrabiania powinno zacząć odstawać od miski. Jeśli jest zbyt rzadkie dodaj stopniowo ok. 50-80 g mąki więcej – pamiętaj jednak żeby nie dodać za dużo bo ciasto będzie zbyt zbite. Ciasto luźniejsze lepiej wyrasta.
Wyrobione ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Tak, ciasto drożdżowe naprawdę wyrośnie w lodówce, nawet tak bardzo, że może wyskoczyć z miski!
Rano wyjmij ciasto z miski i rozwałkuj na prostokąt. Posmaruj masą makową wymieszaną z domową skórka pomarańczową, pokrój w 10-11 centymetrowe pasy i nałóż jeden na drugi. Następnie pokrój w kostki o boku 12 centymetrów i układaj je na sobie, a następnie przekładaj do keksówki (ustawiaj pionowo). Wierzch posmaruj jajkiem i posyp płatkami migdałów. Ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około 20 – 30 minut, a następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 40-50 minut (aż się zarumieni).
Po wyjęciu z piekarnika wyjmij z keksówki i odstaw na kratkę żeby lekko przestygło.
Oczywiście najlepiej smakuje ciepłe, ale też długo zachowuje świeżość.
Widzialam już takie z cynamonem, ale z makiem jeszcze nie:) pieknie wygląda, a mak wprost ubóstwiam:)
o to taki makowy chlebek:)