Warstwowy chlebek czosnkowo - serowy Chlebek 1 degusto - przepisy smaczne i proste

Warstwowy chlebek czosnkowo – serowy

Tym razem inspiracją był przepis z bloga Gotuję, bo lubię. Ale nim przeczytaliśmy przepis – zachwyciło nas zdjęcie! Sami zobaczcie :)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki drożdży
  • 4 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • suszone pomidory

Farsz:

  • 3/4 szklanki posiekanej natki pietruszki (lub suszone ulubione zioła)
  • 6 dużych ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu
  • 100 g stopionego masła
  • suszone pomidory

Przygotowanie:

Mleko lekko podgrzej (powinno być lekko ciepłe), dodaj pokruszone drożdże, cukier i odstaw na kilkanaście minut żeby drożdże zaczęły rosnąć. Połącz drożdże z mąką. Dodaj jajka, sól i stopione, ostudzone masło. Zagnieć elastyczne ciasto (około 10 minut) po czym przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut.

Warstwowy chlebek czosnkowo - serowy Chlebek 4 degusto - przepisy smaczne i proste

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj w taki sposób, by utworzył się prostokąt. Posmaruj je obficie masłem, posyp wyciśniętym czosnkiem, pietruszką i parmezanem, a następnie pokrój w około 10-11 centymetrowe pasy (na szerokość keksówki) i nałóż jeden na drugi.

Warstwowy chlebek czosnkowo - serowy Chlebek 2 degusto - przepisy smaczne i proste

Pasy pokrój w kostki, układaj je na sobie i przekładaj do keksówki (stawiamy pionowo). Wierzch posyp odrobiną parmezanu i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 minut. Następnie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 30-35 minut (aż się zarumieni).

Warstwowy chlebek czosnkowo - serowy Chlebek 3 degusto - przepisy smaczne i proste

Zdecydowanie najlepiej pachnie i smakuje jeszcze ciepły. :)

2 thoughts on “Warstwowy chlebek czosnkowo – serowy

Skomentuj kuchenny bałagan Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.