Tarta szpinakowa z ricottą i gruszką
Kolejna smakowita tarta – tym razem do szpinaku z ricotą dodamy gruszkę gotowaną w słodkim syropie. Inspiracją był przepis z bloga Kwestia Smaku.
Składniki:
- 1 duża gruszka (niezbyt miękka)
- sok z połowy cytryny
- 1/3 szklanki cukru
- 450g szpinaku (użyliśmy mrożonego w kostkach)
- 2-3 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 150g śmietany 30%
- 250g serka ricotta
- łyżeczka mąki
- 2 małe jajka
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Dokładny przepis na nasze fantastyczne kruche ciasto znajdziesz TUTAJ.
Gruszki obierz, pokrój w ćwiartki (usuwając gniazda nasienne) i włóż do rondelka. Wsyp cukier, wlej sok z cytryny i zalej wodą tak aby przykryć owoce. Następnie zagotuj i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15-20 minut. Wyjmij gruszki, ostudź i pokrój w kosteczkę (z syropu możesz zrobić kompot).
Zamrożony szpinak wrzuć do rondelka i trzymaj na małym ogniu. Gdy się rozmrozi dodaj masło i wyciśnięte ząbki czosnku. Wszystko razem podsmaż mieszając, aż zredukuje się woda. W miseczce wymieszaj 100g śmietany z przyprawami i łyżeczką mąki. Do szpinaku wciśnij kilka kropel soku z cytryny, zamieszaj. Następnie dodaj śmietanę – zamieszaj. Niech się teraz jeszcze trochę podsmaży i szpinak mamy gotowy. Gdy przestygnie wymieszaj go z ricottą i gruszkami.
Tak przygotowaną masę wyłóż na przestygnięty kruchy spód tarty, dokładnie wyrównując przy brzegach. Jajka rozmieszaj z resztą śmietany, solą i pieprzem i wylej na szpinak. Piecz w 180 stopniach przez 30-40 minut (można też z termoobiegiem przez 20-25 minut… przetestowane przypadkiem).
Bardzo ciekawe połączenie smaków ;)