Pieczony boczek

Robiliście już kiedyś pieczony boczek? Jeśli nie, to polecamy – szczególnie w towarzystwie jabłek i suszonych śliwek. Przepis od mamci Kasi ze szczególną dedykacją dla Ali, która domaga się odpoczynku od słodkości.

Składniki:

  • 1 kg surowego boczku
  • 2 łyżki kminku
  • 1 łyżeczka papryki ostrej i słodkiej
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka Jarzynki bez konserwantów lub pół łyżeczki soli
  • 1 jabłko
  • kilka suszonych śliwek
  • odrobina oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Boczek umyj, osusz i posmaruj oliwą. Wszystkie przyprawy wymieszaj i natrzyj tą mieszanką boczek. Formę do pieczenia wysmaruj olejem. Włóż do niej mięso. Obłóż pokrojonymi w kostkę jabłkami i śliwkami. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piecz przez ok. godzinę. Pamiętaj, żeby mięso czasem polewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem. Jeśli jednak sosu jest za mało – podlej mięso w trakcie pieczenia wodą.

boczek-2

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięsa, Przekąski i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Pieczony boczek

  1. Małgorzata pisze:

    Wspaniały przepis na cudną potrawę, w tym przypadku boczuś. Jest niezbyt pracochłonny, co jest plusem w stosunku do innych, podobnych przepisów. Najważniejsze aby go dobrze zamarynować, przeróżnymi ziołami i przyprawami. Podaję go zwykle do chlebka (ulubiony chlebek na kapuście) i polewam ketchupem (świetnie smakuje łagodny gomarowski – Pińczów) lub niepowtarzalną musztardą (Dijon lub kielecka) orygnialnie i ponadczasowo dopasowaną do tego typu mięsiwa. Polecam :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *