Marcepanowa szarlotka

Mieliśmy jabłka i marcepan – pozostało znaleźć tylko dobry przepis na szarlotkę… Tym razem znowu inspiracji szukaliśmy na blogu Moje Wypieki.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • pół szklanki drobnego cukru
  • 90 g pokruszonej masy marcepanowej + trochę do posypania
  • 225 g zimnego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie jabłkowe:

  • 60 g masła
  • pół szklanki brązowego cukru (lub mniej, jeśli jabłka są słodkie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
  • 12 kwaskowych jabłek (około 1,7 kg), obranych, wypestkowanych i pokrojonych na grubsze półplasterki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 4 pigwówki lub innych procentów

Wykonanie:

W dużym rondlu rozpuść masło, dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon. Dodaj jabłka i dobrze, ale delikatnie wymieszaj. Duś odkryte, mieszając od czasu do czasu około 10 – 12 minut. W garnuszku wymieszaj mąkę ziemniaczaną z pigwówką (lub innym alkoholu) dodaj do jabłek i jeszcze chwilę duś razem aż masa zgęstnieje. Odstaw do lekkiego przestudzenia.

W misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier. Dodaj masę marcepanową, kawałki masła, posiekaj. Dodaj jajko i sok z cytryny, wymieszaj, aż masa zacznie się łączyć w jedną całość.

2/3 ciasta rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki tortownicy lub blachy prostokątnej, pamiętaj aby wyłożyć ją wcześniej papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp bułkę tartą. Wypełnij  jabłkami i posyp grudkami marcepanu.

Pozostałe 1/3 ciasta rozwałkuj. My wycięliśmy foremkami serduszka i ułożyliśmy na jabłkach. W oryginalnym przepisie należało wyłożyć ciasto na jabłkach i zlepić boki robiąc nacięcia na wierzchu. Wstaw do rozgrzanego do 180ºC piekarnika i piecz ok 50 minut.

Szarlotka-z-marcepanem-2

Szarlotka-z-marcepanem-3

 

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Marcepanowa szarlotka

  1. karmel-itka pisze:

    jaka pyszna, z marcepanem!
    i jeszcze te serduszka na wierzchu..

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *