Francuska pizza z cukinią

Jesteśmy fanami ciasta francuskiego! Oczywiście tego gotowego – ze sklepu. :) Z doświadczenia polecamy to, które można kupić w Lidlu czy nawet w Biedronce (uwaga – to nie mrożone). Wariacje na jego temat będą się pojawiały często na Degusto – dziś przepis do którego inspiracją była pizza jaką zjedliśmy w… Rzymie! Chyba po raz pierwszy spotkałam tam się z pizzą na której była cukinia – i zakochałam się w tym smaku.  Pizza z Rzymu była na klasycznym cieście – ale że lubimy eksperymentować powstała szybka pizza na cieście francuskim!

Składniki:

  • 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego (arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
  • 2 cienkie cukinie
  • żółty ser do posypania
  • osty sos
  • przyprawy według sympatii i upodobań – oregano, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie

Wykonanie:

Ciasto francuskie rozłożyć na papierze do pieczenia i na blasze. Wyciąć z niego 10 dość dużych prostokątów. Na każdym prostokącie rozsmarować sos (można użyć gotowego lub połączyć dowolny keczup z harissą, wyciśniętym czosnkiem, oliwą z oliwek i przyprawami). Cukinie cieniutko pokroić w plasterki – najszybciej i najcieńsze plasterki uzyskamy szatkując na szatkownicy. Plasterki poukładać na sosie, na to paski żółtego sera. Posypać przyprawami.

Włożyć do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 190 – 200ºC przez około 15 – 20 minut aż będą złociste.

Najlepiej smakują ciepłe.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Pizza i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Francuska pizza z cukinią

  1. Ola pisze:

    Ciekawe polaczenie.

  2. Iw pisze:

    Pyszne także na zwykłym, cienkim cieście. Wypróbowane i ze smakiem zjedzone! :-P

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *