Tarta jabłkowa na opak 1c degusto - przepisy smaczne i proste

Tarta jabłkowa na opak

Tym razem znowu bajecznie prosty i szybki przepis na osłodzenie sobie życia. Po raz kolejny wykorzystamy tutaj ciasto francuskie (jeśli jeszcze tego nie wiecie, to powinniście zawsze w lodówce je mieć – polecamy to nie mrożone z Lidla lub Biedronki ;). Przepis pochodzi z fantastycznego miesięcznika Ruczaj Cafe od pana Mikołaja Mańko.

Składniki:

  • 1 gotowy arkusz ciasta francuskiego (arkusz o wadze 375 g i wymiarach 35 x 22,5 cm)
  • 5 – 6 jabłek (najlepsza koksa)
  • 1/3 kostki masła
  • łyżka cukry pudru
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Na patelni roztopić masło, dodać do niego cukier i cynamon – zamieszać. Włożyć kawałki jabłek. Smażyć mieszając 10 min tak aby owoce zostały powleczone syropem ze wszystkich stron.

Tak przygotowane jabłka gęsto ułożyć w formie do pieczenia. Następnie przykryć je płatem ciasta delikatnie upychając jego końce na brzegach formy. Widelcem zrobić nakłucia na całej powierzchni ciasta (można też upiec kilka małych szarlotek w kokilkach lub tarteletkach).

Włożyć do nagrzanego piekarnika – piec 20 min w temp 200 st.

Gotową tartę przewrócić dnem do góry przy przekładaniu na talerz lub tace.

Tarta jabłkowa na opak 13 degusto - przepisy smaczne i prosteTarta jabłkowa na opak 23 degusto - przepisy smaczne i prosteTarta jabłkowa na opak 33 degusto - przepisy smaczne i proste

1 thought on “Tarta jabłkowa na opak

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.