Sernik Flamanda z Lenna

To bardzo nietypowy sernik. Zazwyczaj jesteśmy przyzwyczajeni do sernika na bogato – skórka pomarańczowa, rodzynki – kolorowy zawrót głowy… A tutaj mamy sernik szlachetny i delikatny w swej sernikowej, doskonałej postaci. Co ważne, powstał on pod okiem prawdziwego smakosza – Pana Luka Vanhauwaera właściciela Pałacu Lenno. Cudo to stworzyła oczywiście Pani Bernadetta :)

Przepis pochodzi z Pałacu Lenno, a wydrukował go magazyn Food & Friends.

Składniki:

  • 3 paczki herbatników po 100g (np. speculoos – można kupić, albo upiec – przepis znajdziecie na blogu Moje Wypieki)
  • 120 g masła
  • 1 kg twarogu półtłustego (3-krotnie przemielonego)
  • 70 g mąki pszennej
  • 300 g cukru
  • 5 dużych jajek
  • 1/2 szklanki tłustej śmietany
  • wierzch: 250 g śmietany 18% + 60 g cukru

Wykonanie:

Spód: Herbatniki mocno rozdrobnij, dodaj roztopione masło i połącz w jednolitą masę, a następnie włóż ja na spód tortownicy. Odłóż do lodówki na godzinę.

Ser z mąką i cukrem zmiksuj na średnich obrotach miksera na jednolita masę, później, ciągle mieszając, dodawaj po jednym jajku. Kiedy ostatnie z nich połączy się z masa, dodaj tłustą śmietanę. Jednolitą masę wlej na spód z herbatników. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15 minut.

Następnie temperaturę zmniejsz do 120 stopni i piecz przez kolejne 1,5 godziny. Na końcu wlej na sernik zmiksowaną śmietanę z cukrem i piecz w tej samej temperaturze jeszcze 15 minut.

Sernik najlepiej smakuje na drugi dzień.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

3 odpowiedzi na „Sernik Flamanda z Lenna

  1. as pisze:

    ile cukru do sera? bo w składnikach nie ma..

  2. Pingback: Kasai – nie tylko o podróżach » Sielanka dolnośląska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *