Marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym

Tym razem przepis na przysmak z północno-zachodniej Afryki… znaleziony znacznie bliżej, bo tuż za naszą południową granicą: Marokanske mesne okruglice.

Składniki (na ok. 35 klopsików):

  • 450g mielonej wołowiny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1cm plaster imbiru
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Składniki sosu:

  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego (opcjonalnie, jeśli ktoś nie lubi, to danie wiele bez tego nie straci)
  • szczypta suszonych płatków chilli
  • 1 czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 ząbek czosnku
  • 1cm plaster imbiru
  • 400g puszka pomidorów (w oryginale było 800g, ale 400g w zupełności wystarcza przy takiej ilości mięsa)
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 200ml wody
  • 1/2 łyżki cukru
  • sól i pieprz

Do podania:

  • świeża mięta i kolendra (niestety nie udało nam się kupić)
  • 30g blanszowanych migdałów (bez skórki, całe lub cięte w kawałki, ale nie płatki)
  • kuskus lub bulgur (chociaż same z kromeczką chleba też świetnie smakują)

Wykonanie:

Wymieszaj mięso z cebulą i czosnkiem. Dodaj sól, zetrzyj na tarce imbir, dodaj pozostałe przyprawy i dokładnie wymieszaj, następnie formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki można zamrozić (nie przechowywać dłużej niż 3 miesiące).

W moździerzu rozgnieć kumin, kolendrę i koper włoski, dodaj płatki chilli i odstaw – przydadzą się za chwilę.

Na dużej patelni obsmaż klopsiki na złoto-brązowo. Jeśli jest ich za dużo, to zrób to partiami – ważne żeby ich nie tłoczyć. Obsmażone zdejmij z patelni i odstaw. Wrzuć przyprawy z moździerza i podsmażaj przez 1-2 minuty (uważaj żeby ich nie spalić), potem dodaj cebulę, wyciśnięty czosnek i starty imbir. Poczekaj aż cebula zrobi się szklista, następnie dodaj przecier pomidorowy, pomidory z zalewą (polecam wyciąć tą twardą część od ogonka), wodę i cukier. Przypraw solą i pieprzem i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie dodaj klopsiki i gotuj przez kolejne 20 minut, aż sos się wyraźnie zredukuje.

Na koniec posyp miętą, kolendrą i migdałami. Podawaj z kuskusem lub bulgurem (to chyba ciężko będzie u nas kupić).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Mięsa, Obiady i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

2 odpowiedzi na „Marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym

  1. Boguga pisze:

    Zrobione. Zjedzone. PYCHA. Polecam.
    Osobiście dodałam oryginalną przyprawę do mięsa przywiezioną z Maroko, dzięki czemu danie było bardziej marokańskie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *