Makaron z sosem z dyni
Chyba wszyscy lubimy makaron. Tym razem mamy w zestawie z bardzo nietypowym sosem – bo z dyni. Polecam, naprawdę pyszne danie, choć sezonowe… jeśli jednak dynię zamrozimy, to w dowolnym momencie będziemy mogli poszaleć. :)
Składniki:
- 50 g masła
- 120 g cebuli (lub szalotek), bardzo drobno posiekanej
- sol
- pieprz
- 800 g dyni – albo kawałki tak w sam raz
- gałka muszkatołowa
- 350 g makaronu (najlepiej penne lub wstążki)
- 200 g śmietany kremówki
- 4 łyżki świeżo startego parmezanu (lub innego twardego sera długo dojrzewającego)
- 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki – ja nie lubię i nie daję ;)
Wykonanie:
Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, oprószyć ją sola, przykryć patelnię pokrywką i dusić, ciągle mieszając, przez 10 min.
Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w bardzo małą kostkę. Dodać do podsmażonej cebuli i oprószyć gałką muszkatołową. Przykryć i dusić na małym ogniu przez 20-30 min., od czasu do czasu mieszając (aż dynia będzie miękka).
W międzyczasie zagotować w garnku wodę z sola. Wrzucić makaron i gotować 8-10 min. (al dente). Osączyć na sicie, zachowując 150 ml wody z gotowania makaronu.
Na patelnię z dynią wlać śmietanę, dodać parmezan i posiekana natkę pietruszki. Wymieszać, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli sos jest zbyt gesty należy dodać wodę z gotowania makaronu.
Włożyć makaron na patelnię, dokładnie wymieszać aby cały pokrył się sosem. Wyłożyć na talerze. Przed podaniem posypać dodatkowo parmezanem.
Oj coś mi się wydaje, że to makaron w sam raz dla mnie. Ten sos jest nadzwyczajnie ciekawy jak dla mnie!