Czekoladowa chmura Nigelli

Ciast nie pieczemy, bo nie lubimy. Ale oczywiście lubimy jak jest słodko i czekoladowo. Na szczęście istnieje fantastyczny blog Moje Wypieki oraz nieoceniona Nigella Lawson. To głównie z tych dwóch źródeł pochodzą nasze słodkości na Degusto. Tym razem inspirowani Nigellą przedstawiamy ciasto – proste niezwykle. A smak bajeczny! Jak to u Nigelli.

Składniki:
– 250 g ciemnej czekolady (zawierającej min. 70% kakao)
– 125 g miękkiego masła
– 6 jajek: 2 całe, 4 z żółtkami oddzielonymi od białek
– 175 g cukru
– 2 łyżki likieru Cointreau (niekoniecznie)
– 2 łyżki skórki pomarańczowej – drobno pokrojonej
– tortownica o średnicy 23 cm

Na śmietanowy wierzch:
– 500 ml śmietany kremówki
– 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub dwie łyżeczki cukru wanilinowego
– 1 łyżka likieru Cointreau (niekoniecznie)
– 1/2 łyżeczki gorzkiego kakao do posypania

Wykonanie:

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej, dodaj do niej masło i poczekaj, aż się rozpuści w czekoladzie. Zostaw do przestudzenia.

Ubij 2 całe jajka i 4 żółtka z 75 g cukru, potem delikatnie dodaj czekoladę z masłem, likier i skórkę pomarańczową.

W innej misce ubij 4 białka na pianę, a następnie stopniowo dodawaj 100 g cukru, aż do uzyskania błyszczącej piany, zachowującej swój kształt – ale nie bardzo sztywnej. Najpierw dodaj kilka łyżek piany z białek do masy czekoladowej, wymieszaj łyżką, a następnie całą masę czekoladową przełóż do białek.

Ciasto włóż do przygotowanej tortownicy i piecz 35-40 minut albo do chwili, gdy ciasto wyrośnie i popęka, a środek nie będzie już płynny. Ostudź ciasto w formie lub na metalowej kratce. Nie martw się że środek będzie się zapadał w miarę stygnięcia ciasta – tak ma być.

Przed podaniem delikatnie wyjmij je z tortownicy i umieść ciasto na paterze. Nie przejmuj się kruszącymi się i nierównymi brzegami – ciasto powinno przypominać właśnie krater. Ubij śmietanę, dodaj ekstrakt waniliowy (lub cukier wanilinowy) i likier. Ubijaj dalej, aż będzie stojąca – ale nie całkiem sztywna. Wypełnij zagłębienie ciasta śmietaną, pozwalając jej spływać po bokach. Delikatnie, za pomocą sitka, oprósz wierzch ciasta kakao.

Można też przed nałożeniem bitej śmietany posmarować ciasto ulubioną konfiturą i dopiero potem nałożyć śmietanę.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Ciasta, Desery i oznaczony tagami , , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *