Chlebki Naan

Tym razem znowu przepis pachnący egzotyką. Wprawdzie w Indiach nie byliśmy (i się nie wybieramy ;p), ale pyszną kuchnię Hindusów mieliśmy okazję spróbować w Malezji. Tym razem jeden z przebogatego wyboru indyjskich chlebków – naan.

Składniki na 4 chlebki:

  • 250 g maki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka suchych drożdży lub 3 łyżeczki świeżych
  • czarnuszka do posypania

Wykonanie:

Wymieszaj drożdże z wodą i cukrem odstaw na około 10 min. Do maki dodaj sól oraz proszek do pieczenia, wymieszaj.

Do suchych składników dodaj olej, wymieszaj by się połączył z mąką, następnie dodaj jogurt, mleko oraz drożdże, dokładnie wyrób ciasto (około 5 minut). Odstaw ciasto do wyrośnięcia (10-15min.).

Podziel ciasto na 4 równe porcje, rozwałkuj na placek grubości około 0,5 cm. Piecz na wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem blasze około 15 min w nagrzanym wcześniej do 240 stopni piekarniku… no chyba, że masz piec tandoori – wtedy przyklej do ścianki. ;))

Dodam, że to tylko jedna  z wielu wersji przepisu… bo można też np. bez drożdży i z zieloną cebulką. ;]

3 thoughts on “Chlebki Naan

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.