Trufle z serka mascarpone
Tym razem kolejny smakołyk z serkiem mascarpone. Znaleźliśmy go w skarbnicy najlepszych pomysłów na słodkości – na blogu Moje Wypieki. Polecam – trufelki smakują zjawiskowo!
Składniki:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 250 g serka mascarpone
- 1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
- 1 łyżka likieru kawowego
- 1 szklanka zmielonych migdałów (lub orzechów laskowych), bez skórki
Wykonanie:
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (nad parą wodną) i lekko przestudzić.
Serek mascarpone bardzo krótko zmiksować, tylko do lekkiego napuszenia (kilka sekund). Dodać wystudzoną kawę, likier i wymieszać delikatnie łyżką.
Do masy serowej dodać przestudzoną czekoladę, krótko zmiksować (tylko do połączenia, nie za długo, by masa się nie zważyła). Wsypać migdały i wymieszać łyżką.
Masę umieścić w miseczce, przykryć folią spożywczą, schłodzić w lodówce do czasu, aż z masy będzie można formować trufelki – min. 1 godzinę.
Dodatkowo:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżki oleju
Czekoladę wraz z olejem roztopić w kąpieli wodnej.
Uformowane kuleczki schłodzić, a następnie zanurzać z czekoladzie i odkładać na papier do pieczenia. Dowolnie udekorować i znowu schłodzić.
Wersja szybsza:
Formować kuleczki, a następnie obtaczać w zmielonych orzechach, zmielonych migdałach, kakao lub cynamonie – pełna dowolność – zależy co lubicie. Nam smakowały chyba najbardziej te z kakao z dodatkiem cynamonu.