Tarta z łososiem i mozarellą
W naszym domu wpadliśmy w tartoszał. Ale cóż robić, jeśli mamy najlepszy przepis na ciasto – tylko piec tarty non stop! Tym razem wersja pikantna z łososiem.
Składniki (na jedną tartę o średnicy 28cm):
- 300g łososia wędzonego na zimno
- 1-2 ząbki czosnku
- 200ml śmietany 30%
- 1 jajko
- 1 mozzarella
- tymianek
Przygotowanie:
Dokładny przepis na nasze fantastyczne kruche ciasto znajdziesz TUTAJ.
Po wyjęciu z piekarnika ważne żeby tarta odstała ok 15 minut. W tym czasie przygotuj nadzienie. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć wyciśnięty czosnek, a następnie rozdrobnionego łososia. Smaż przez chwilę, następnie odstaw by lekko przestygło i wyłóż na tartę.
Wymieszaj jajko ze śmietaną i zalej łososia. Na koniec posyp całość mozzarellą pokrojoną w kostkę i tymiankiem. Wstaw do piekarnika na ok. 20 min (180 stopni) – tak by tarta ładnie się zrumieniła.
Wygląda pysznie, u mnie była niedawno również tarta z łososiem tylko na cieście francuskim(kuchnia lidla), na pewno wypróbuję też na kruchym:)
Na cieście francuskim też lubimy – http://degusto.pl/2011/francuska-pizza-z-cukinia/, ale mając teraz taki doskonały przepis na kruche ciasto nic go nie pobije :) No chyba że szybkość gdy piecze się na “francuskim” ;)