Mazurek obfitości
To jedno z tych ciast, które wychodzi zawsze i prawie zawsze smakuje inaczej. Inaczej, ale zawsze fantastycznie! Przepis jest już z nami kilka lat i przechodzi prawie zawsze małe modyfikacje. Wystarczy że zamiast wiśni dodamy skórkę pomarańczową albo konfiturę z róży – i już mamy zupełni inny, fantastyczny smak. W czasie ostatnich Świat Wielkanocnych pełnił rolę mazurka – zapewniam jednak, że doskonale sprawdza się też w ciągu roku!
Składniki – pierwsze ciasto:
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 szklanki mąki
- 15 dkg masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Zagnieść kruche ciasto. Można włożyć na czas zrobienia drugiego ciasta do lodówki, albo od razu wykleić nim prostokątną blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Trzeba pamiętać żeby ciastem wykleć też brzegi – tak do wysokości kilku cm. Zostawić trochę ciasta – kulkę wielkości małej brzoskwini.
Składniki – drugie ciasto:
- 15 dkg cukru pudru (1 szklanka to 20 dkg)
- 3 żółtka
- 4 białka
- 2 łyżki kakao
- 15 dkg wiórków kokosowych
- 1 cukier waniliowy
Dodatki – czyli co Wam wpadnie w ręce :) – ja wypisze wszystkie jakie kiedykolwiek dawałam:
- polewa czekoladowa
- orzechy
- rodzynki
- suszone śliwki
- powidło śliwkowe – lub jakieś inne
- skórka pomarańczowa
- konfitura z róży
- mrożone lub świeże owoce – borówka amerykańska lub śliwki
- jabłka
Białka ubić, dodać żółtka, cukier puder, cukier waniliowy, kakao i kokosy. Wymieszać.
Na pierwsze, kruche ciasto, które mamy już wyłożone na blasze nakładamy cienką warstwę powidła śliwkowego. Następnie dodajemy pozostałe smakołyki – u nas tym razem były to pokruszone orzechy włoskie, rodzynki, suszone śliwki, skórka pomarańczowa.
Następnie wylewamy drugie ciasto. Kruche ciasto które odłożyliśmy – pokruszyć na wierzchu.
Wstawić do nagrzanego piekarnika – 180 st. i piec ok 45 minut.
Gdy lekko przestygnie ozdabiamy polewą czekoladową.