Masa marcepanowa
Wszystko zaczęło się od chęci zrobienia domowych czekoladek. A jak czekoladki to marcepan. Już prawie biegłam do sklepu żeby kupić gotową masę… Marek wpadł jednak na pomysł – zróbmy sami! Tak wiec mamy swoją masę marcepanową – bez chemii i z dużą ilością migdałów. Inspirował nas przepis na blogu Domowe wypieki.
Składniki:
- 250g zmielonych migdałów (polecamy gotowe z Lidla)
- 200g cukru pudru
- ok.50ml wody różanej (lub likieru Amaretto, pigwówki, brązowego rumu, ewentualnie koniaku, albo innego alkoholu)
Wykonanie:
Mając zmielone migdały, wykonanie jest banalnie proste. Wymieszaj migdały z cukrem pudrem. Dodaj likier (gdy dodamy Amaretto masa będzie miała ciemny odcień, jeśli chcemy uzyskać jasną masę polecamy dodać jakieś bezbarwne procenty :)
Wszystko razem dobrze zagnieć rękami jak ciasto. Masa powinna mieć konsystencje gęstej plasteliny (gdy wychodzi za sucha – dodaj więcej alkoholu).
Masę zawiń w folie i włóż do lodówki – dzięki temu nieco stwardnieje. Taką masę można przechowywać w lodówce do kilku tygodni.
Też za mną chodzi zrobienie swojskiego marcepanu :) planuję jednak wykorzystać migdały, które są w całości – załatwię je blenderem! :)
Zdecydowanie polecał samemu zmielić migdały. Ja kupiłam gotowe w LIDLU i musiałam tyle wódki wlać że szok bo suche były. Następnym razem kupiłam całe migdały zaparzyłam obrałam i zmieliłam 4 razy przez maszynkę. Całkiem inne. POLECAM. Blender może tego nie wytrzymać. Do masy dodałam olejek migdałowy i amaretto.