Domowe pralinki

Tym razem znowu zainspirowała nas Ania z bloga Kraina Rozkoszy Podniebienia. A jak rozkosze to oczywiście czekolada… Dzięki Ani mamy też cały arsenał foremek na czekoladki z Biedry. :)

Składniki (na cały nasz arsenał – czyli ok 70 czekoladek):

Przygotowanie:

Do zrobienia czekoladek będą potrzebne silikonowe foremki. Można je dostać w Biedronce (cena ok. 6 zł). Mogą też być foremki do lodów – ważne jednak, żeby silikon był bardzo miękki. Jedną formę mamy z IKEA – niestety jest dość sztywna i czekoladki trudno z niej wyłuskać. Potrzebny jest jeszcze pędzelek i do dzieła.

Czekoladę rozpuść w garnuszku umieszczonym w gorącej wodzie. Można też bezpośrednio na gazie – ale trzeba uważać żeby się nie przypaliła.

Gdy czekolada jest już płynna posmaruj foremki. Ważne żeby ścianki foremek posmarować niezbyt grubą warstwą – tak żeby czekolada nie spłynęła. Włóż do lodówki na ok 15 minut. Powtarzaj to przynajmniej 3-4 razy.

Czekoladki-2

A teraz radosna twórczość. Wariacji nadzienia może być wiele. Jeśli zdecydujemy się na orzechy lub wiśnie ze słoika – polecamy zamoczyć je wcześniej, na kilka godzin, w alkoholu.

Tym razem nasze czekoladki były głównie z marcepanem – ale w kilku wariantach:

  1. z orzechem laskowym i marcepanem z pigwówką
  2. ze skórką pomarańczową i marcepanem
  3. z powidłem śliwkowym i marcepanem
  4. z wiśniami i marcepanem z wiśniówką
  5. z orzechem laskowym i marcepanem z amaretto

Wszystkie smakowały wyśmienicie! Następnym razem spróbujemy ze świeżymi owocami, albo z nutellą :)

Czekoladki-3

Czekoladki-5

Ten wpis został opublikowany w kategorii Desery, Inne i oznaczony tagami , , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Jedna odpowiedź na „Domowe pralinki

  1. Ania pisze:

    Ślicznie wyglądają! I jak dużo Wam ich wyszło :)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *