Kwiaty bzu w cieście
Maj i czerwiec to najlepszy moment na niesamowicie aromatyczne kwiaty bzu. Przepis na ciasto jest banalnie prosty – jak na naleśniki. Podpatrzyłam go już wieki temu u Ani z bloga Kraina rozkoszy podniebienia. Pamiętajcie tylko, żeby kwiaty zbierać w możliwie czystym miejscu i daleko od drogi.
Składniki:
- 1 jajko
- 1/2 litra mleka
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 500 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
Wykonanie:
Z podanych składników zrób ciasto naleśnikowe. Gdy będzie za gęste – dodaj mleka, jeśli za rzadkie dodaj mąki. Powinno mieć konsystencje gęstej śmietany.
Maczaj kwiaty w cieście tak aby pokryło całe kwiaty i smaż na rozgrzanym oleju. Nam najlepiej smakują rumiane i pachnące.
Podawaj posypane cukrem albo ze słodkim syropem z bzu.
Uczę się polskiego, Twój blog jest bardzo nadaje się do tego celu.
Uwielbiam gotowanie też 🙂